Traden is omgaan met onzekerheid. De meeste mensen vinden dat het moeilijkst. De toekomst van je geld staat op het spel en daar willen we nog wel eens onrustig van worden. Om zich veiliger te voelen, omringen veel beginnende traders zich met een bont palet aan technische indicatoren. Professionals doen dit niet. Zij houden het liever simpel.

 

Als je met traden begint, zie je overal kansen en mogelijkheden. Verschillende markten, timeframes, systemen en strategieën, technische indicatoren … Het begint met kiezen: neem je een simpele moving average (SMA) of een exponentiële EMA die recente koersbewegingen zwaarder meeweegt? Of ga je misschien voor een cross over met een korte en een lange MA?

Als je wilt weten of een koerspatroon uit een tradingkanaal breekt, gebruik je de Bollinger Bands. En is het dan ook niet handig om met de RSI de kracht van die trend te bepalen? Misschien moet je er nog een ATR bijzetten om de volatiliteit te monitoren.

 

Voor je het weet, trek je aan het touwtje dat jou het beste uitkomt.

 

Na een korte studie van indicatoren staat je hele platform vol met kleurige lijntjes die verschillende aanwijzingen geven. En probeer jij aan al die touwtjes te trekken. Voor je het weet, trek je aan het touwtje dat jou vandaag het beste uitkomt. Dat kan morgen wel weer heel anders liggen. Of je weet het gewoon niet meer… Consistentie is dus ver te zoeken en daarop gaan de meeste traders onderuit. Een bijkomend nadeel is dat hoe meer variabelen (zoals indicatoren) je gebruikt, hoe minder robuust je systeem vaak wordt. Met een eenvoudig systeem kan je in het algemeen meer markten traden.

Als het om complexiteit gaat, hebben grote traders 1 ding gemeen: ze houden het simpel. Ze maken een heldere keus, begrijpen wat ze doen en blijven bij hun strategie. Dankzij hun discipline houden ze zich aan de simpele afspraken en zijn ze succesvol. Grote mechanische traders traden soms al decennia lang met dezelfde systemen die letterlijk op de achterkant van een bierviltje passen. En daar loopt echt geen bord spaghetti van indicatoren doorheen.

 

Keep it simple (stupid).

 

Ons advies aan verzamelaars van indicatoren en traders die veel systemen en regels verslijten: pas het Kiss-principe toe. Keep it simple (stupid). Kies een aanpak, zoek er desgewenst een of twee indicatoren bij (kan ook zonder trouwens) en houd het overzichtelijk. Concentreer je op het goed uitvoeren van je strategie; daar heb je vaak al je handen vol aan. Laat je niet gek maken door al dat mooie traders-speelgoed en probeer niet steeds iets nieuws. Make a plan, stick to it and keep it simple.

 

DKVHT promo