Succesvolle traders zijn mensen met focus. Als ze traden, doen ze wat er moet gebeuren en dat doen ze goed. Ze richten zich op hun doel en laten zich daar door niets en niemand van weerhouden. Niet door hun partner, familie of buren, niet door vrienden en collega’s. Traden doe je altijd voor de volle honderd procent met een helder doel voor ogen.

 

De discipline om het vol te houden, wordt vaak ondermijnd door de omgeving. Als je wat spaargeld in je portefeuille hebt gestopt, kan dat een zeer verantwoorde keus zijn. Maar je partner wil na verloop van tijd toch wel eens weten hoe het jullie spaargeld vergaat. Of het al wat oplevert. Hopelijk meer dan de bedroevende spaarrentes bij de bank!? Wat helpt is dat je vooraf de verwachtingen goed ‘managet’. Dat je helder uitlegt dat traden een kwestie van lange adem is en de snelle geldmakers vaak nog sneller zijn uitgekakt. Traden is vooral geduld kunnen opbrengen. Het is belangrijk dat je partner dat vooraf weet.

 

Kan je al stoppen met werken?

 

Ook op feestjes begin je misschien heel enthousiast over waar je mee bezig bent. En tijdens een praatje met de buren op een mooie zomeravond met een glaasje witte wijn, kan de mond soms zo maar overlopen. Waar het hart vol van is hè. Heel begrijpelijk allemaal.

Maar dan komt natuurlijk de dag dat je vrienden, buren, familie of collega’s weer eens informeren. Hoe het nu gaat met dat ‘beleggen’. Of je al kan stoppen met werken en hoe veel geld je ermee hebt verdiend.

Hoewel dit soort vragen vaak uit afgunst en niet uit welgemeende belangstelling voortkomen, kunnen ze vooral voor beginnende traders pijnlijk zijn. Want als de winsten nog niet binnenstromen, maar je wel de juiste dingen doet, wordt het toch een lastig verhaal. Wat zeg je dan: “Er komt tot nu toe weinig uit, maar ik doe wel de juiste dingen?” Je ziet de smalende gezichten al voor je. Je hoort ze al denken dat zij liever dingen doen die geld opleveren, in plaats van geld uitgeven aan ‘de juiste dingen doen’.

 

Als je gevoelig bent voor je omgeving kan je beter niet te veel over traden praten.

 

Voor je het weet, ga je van je regels afwijken: zo graag wil je een succesje kunnen melden. Of je neemt ineens onverantwoorde risico’s omdat je een kans ziet (die achteraf ook nog eens geen echte kans bleek te zijn). Je wilt ook wel eens bewondering in plaats van ingehouden spot. En daar ga je dan. Je stapelt fout op fout om je omgeving te pleasen, of je reputatie een boost te geven.

Als je gevoelig bent voor het oordeel om je heen kan je beter niet te veel over traden praten met mensen die daar totaal niet mee bezig zijn. Dan krijg je ook de vragen niet en kan je je volledig richten op wat er gedaan moet worden. Zoek in plaats daarvan naar mede-traders die serieus bezig zijn en met wie je verder kunt komen.

 

In de loop van dit jaar organiseren we een aantal seminars waarop je mede-traders kunt ontmoeten. Verder overwegen we een wingman-bijeenkomst om traders met elkaar in contact te brengen. Laat het ons weten als je dat een goed idee vindt.

 

Blijf intussen bij je plan en trek je niets aan van je omgeving. En blijf ons volgen. Met onze blogs willen we je niet alleen informeren maar ook stimuleren om altijd on track te blijven.

 

DKVHT promo