Angst is een veelvoorkomende emotie onder traders. Voor beginnende traders is dat een goed begin. Want angst is een natuurlijk beschermingsmiddel tegen je grootste risico: te veel geld verliezen. Maar angst ondermijnt ook je succes. Alleen door zonder angst te traden kan je succesvol worden. Hoe nu om te gaan met deze paradox?

 

Je hebt grofweg twee soorten ‘angstvrije’ traders: de roekelozen en degenen die hun angsten ‘gemasterd’ hebben. Over de eerste groep kunnen we kort zijn: die gaan vroeg of laat onderuit. Soms laten ze luidkeels van zich horen op forums en feestjes, maar daarna wordt het stil. En dat is niet omdat ze stil zijn gaan leven.

 

Om te kunnen winnen, moet je kunnen verliezen.

 

Traders die hun angst gemasterd hebben, zijn succesvol. Of ze zijn hard op weg om dat te worden. Ze weten dat verlies erbij hoort en accepteren dat volledig (dit is wezenlijk iets anders alleen wéten dat het zo is).

Om te kunnen winnen, moet je kunnen verliezen. Maar het verlies moet wel beheersbaar blijven. Daarom nemen ze maatregelen om ervoor te zorgen dat de winsten uiteindelijk groter zijn dan de verliezen. Want daar draait het allemaal om bij traden.

Succesvolle traders managen dus hun verlies. Dat doen ze door hun positiegrootte af te stemmen op wat ze maximaal per trade mogen verliezen(position sizing). Veel traders nemen daarvoor zo’n 0,5 tot 2 %  van hun handelsgeld/bruto-saldo. Zo blijven hun verliezen betaalbaar en hoeven ze dus nergens bang voor te zijn. Het principe van verantwoord risico nemen.

 

Begin eens met je af te vragen waar je precies bang voor bent.

 

Als je bang bent tijdens het traden weet je één ding zeker: hier moet je vanaf. Je neemt namelijk verkeerde beslissingen en je mengt je bijvoorbeeld in een lopende trade wanneer de angst je bij de strot grijpt. Angst kan ook verlammend werken waardoor je bijna niet meer durft te traden. Hoogste tijd dus om het probleem onder ogen te komen en in te grijpen.

Begin eens met je af te vragen waar je precies bang voor bent:

– Wil je altijd winnen en kan je niet tegen je verlies?

– Hebben eerdere ervaringen met traden of beleggen je bang gemaakt?

– Handel je met geld dat je niet kunt missen, of met te veel risk per trade?

– Is angst om geld te verliezen er met de paplepel ingegoten?

– Wijst je omgeving je geregeld op de gevaren van traden? (Kijk dan ook eens naar ons vorige blog en naar de reacties daarop.)

 

DKVHT promo

Zoek een eerlijk antwoord op je angstvraag en bepaal welke concrete stappen je gaat zetten om van je angst af te komen. Neem vervolgens de benodigde maatregelen om zonder angst te kunnen traden.

Je zult zien dat er een last van je af valt. Je voelt je beter, doet de juiste dingen en kan met vertrouwen de toekomst van je portefeuille tegemoet zien.