‘Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.’ De meeste beleggers en traders kennen deze financiële bijsluiter wel. Sommige traders gebruiken hem als excuus om niet te hoeven backtesten. Anderen melden geweldige backtest-resultaten, die live echter tegen bleken te vallen. Vaak komt dit door het aanpassen van de regels, om zo de testresultaten een boost te geven. ‘Curvefitting’ noemen we dat. Het is een verraderlijk spel dat vaak tot teleurstelling leidt. Door het heerlijke gevoel dat ze een enorm winstgevend systeem hebben ontwikkeld, zien deze traders zichzelf al bij de Ferrari-dealer staan. Maar als ze live gaan, worden ze hardhandig wakker geschud. Want ineens verschijnen er geheel andere resultaten op het scherm. Vaak zelfs met een minnetje ervoor. Ze hebben zitten curvefitten en geen rekening gehouden met ‘de buren’.

 

 “Maar buurman, wat doet u nu..?!”

 

Met de buren worden de buur-parameters bedoeld. Het is belangrijk om die in je backtests mee te nemen. Als je één parameter gebruikt, bijvoorbeeld een simple moving average over 10 dagen (SMA10), test je systeem dan ook met andere SMA-waardes. Door alleen voor de meest winstgevende SMA-waarde te kiezen, maak je je systeem kwetsbaar. Als de marktomstandigheden veranderen, kan het ineens niet meer werken.

Hieronder zie je een voorbeeld waarin de winst per SMA-setting is weergeven.

backtest buren

Op de horizontale as staan de SMA1 t/m SMA24. Bij een SMA van 10 dagen laat het systeem een piek zien: de profit komt uit op 3000. Maar we zien ook dat de buren (de SMA9 en SMA 11) het een stuk minder goed doen. De SMA9 zorgt zelfs voor verlies. Zoek daarom niet naar de hoogste winst maar ga voor het meest stabiele resultaat. Want als de marktstructuur verandert, is de kans groot dat je systeem de uitkomsten van de buren laat zien. Tradingsystemen die te veel zijn geoptimaliseerd laten in de toekomst (sterk) afwijkende resultaten zien.

 

Zoek niet naar de hoogste winst, maar ga voor het meest stabiele resultaat.

 

Wil je een stabiel systeem, zoek dan naar stabiele buren die ongeveer dezelfde resultaten laten zien. In ons voorbeeld zie je dat het gebied tussen de SMA18 en 22 heel stabiel is. Als je in het midden gaat zitten, en dus kiest voor de SMA20, is de kans aanzienlijk groter dat je systeem goed blijft presteren. Hoewel het resultaat van de backtest lager uitvalt, is het dus verstandiger om voor dit stabiele gebied te kiezen.

Bovenstaand voorbeeld laat slechts één parameter zien. Je kunt natuurlijk ook parameters combineren door bijvoorbeeld twee SMA’s of een SMA met een andere indicator te gebruiken. Je krijgt dan een 3D-weergave zoals hieronder te zien is (de rechterafbeelding is een bovenaanzicht). Het principe is hetzelfde, je zoekt naar een stabiel gebied.

buren 3d 2

 

Backtestservice

Je begrijpt misschien dat dit met handmatig backtesten niet te doen is. Hiervoor zul je je systeem moeten programmeren, en dat is een vak apart. Om je daarbij te helpen werkt DutchCoast Traders aan het opzetten van een backtestservice. Op een van de beste platforms ter wereld met uitgebreide en hoogwaardige historische marktgegevens testen we jouw systeem en doen we zo nodig aanbevelingen voor verbetering. Over onze backtesttestservice kan je hier binnenkort meer lezen.

 

DKVHT promo