Geduld mag dan een schone zaak zijn, voor traders ligt hier een hele zware taak. Want geduld hebben we niet allemaal van nature. Toch zullen we het moeten opbrengen om succesvol te zijn. Traden is nu eenmaal ‘a waiting game’ en grote traders zijn geduldige traders. De bekende Australische price-actiontrader Nial Fuller noemt het zelfs zijn “geheime wapen”.

Laten we daarom eens kijken wat geduld jou kan brengen en hoe je meer geduld kunt leren opbrengen.

 

“De moeilijkheden in ons leven zijn voor 5 procent toe te schrijven aan omstandigheden waarop we geen invloed hebben. De resterende 95 procent veroorzaken we zelf, vaak door ons eigen ongeduld”, schreef ooit een auteur wiens naam onbekend is.

Hé, dat getal komt ons bekend voor: was het ook niet zo’n 95 procent van de traders en beleggers die in het eerste jaar door hun portefeuille heen is?! Dat kan geen toeval zijn.

Het is ook geen toeval. Geduld maakt deel uit van je mindset en zoals we in De kunst van het traden al schreven, is je mentale houding de echte heilige graal.

 

Lang kunnen wachten zonder boos te worden.

 

Ongeduld komt vaak door boosheid omdat er niet gebeurt wat je had verwacht. Geduld is dus ook: lang kunnen wachten zonder boos te worden. Dat lukt beter als je je verwachtingen realistisch houdt.

De boosheid van traders en beleggers richt zich meestal op de financiële markten maar die vallen nu net onder die 5 procent waar je geen invloed op hebt. Markten gaan hun eigen gang en zijn onvoorspelbaar. Dat staat haaks op wat beginnende traders en beleggers van de markt verwachten. Als dan (herhaaldelijk) niet gebeurt wat ze hadden verwacht, slaat het ongeduld toe. Deze traders laten hun emoties de vrije loop en doen dingen die ze niet met zichzelf hebben afgesproken (als ze die afspraken al hebben). Sommigen willen volgend jaar binnen zijn, anderen hebben met een paar gelukstrades goede zaken gedaan en willen snel meer. Nog ernstiger wordt het als je gaat traden met geld dat je niet kan missen. Dan wordt geduld opbrengen een bijna onhaalbare kaart.

Ook meer ervaren traders kunnen gemakkelijk aan ongeduld ten prooi vallen. Na de ‘sweet taste of succes’ is een drawdown vaak even slikken en komt het opnieuw op geduld aan. Net als wanneer je meerdere keren je winstdoel op een haar na mist. Of een serie stoplosses krijgt te verwerken.

 

Zo maak je van ongeduld een kans.

 

Ongeduld biedt ook kansen. Want geduld opbrengen behoort bij die 95 procent waarop je wél invloed hebt. Hier liggen dus kansen om je resultaten te verbeteren. De vraag is alleen hoe je van ongeduld een kans maakt. Een paar suggesties:

 

– Kom jezelf onder ogen als het gebeurt.

– Erken je fout en besluit hoe je je de volgende keer wilt gedragen.

– Vrees het gevolg. (Door ongeduld kan je je voordeel in de markt kwijtraken.)

– Analyseer wanneer je je geduld verliest.

– Deel je ongeduld met je wingman/wingwoman. (en laat je aanspreken als je de mist ingaat.)

– Oefen geduld in je dagelijkse leven.

 

Wil jij een geduldige trader zijn die consistente winsten behaalt, denk dan na over manieren om geduld te oefenen. Begin met het bedwingen van ongeduld in het dagelijks leven en trek die houding door naar traden. Bedenk dat alles kan gebeuren en dat jij bepaalt of je van het onvoorspelbare kunt profiteren. Realiseer je dat jij het verschil kunt maken tussen winst en verlies. Accepteer dat je alleen kunt winnen als je ook in staat bent verliezen te dragen. Houd voor ogen dat grote traders, geduldige traders zijn. En áls je boos dreigt te worden, word het dan vooral op jezelf. Maak korte metten met die trader die nog steeds het geduld niet kan opbrengen dat nodig is om succesvol te worden. Gebruik je invloed om te voorkomen dat je straks bij die 95 procent hoort die dat heeft nagelaten. In 95 procent van de omstandigheden heb jij het heft in handen. Dat zou toch een rustgevende gedachte moeten zijn.

 

DKVHT promo