In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, kun je prima traden naast je fulltime baan. Je handelt dan bijvoorbeeld op de daggrafiek zodat je alleen ’s avonds in actie hoeft te komen. Forex is een wereldwijde markt die op werkdagen 24 uur per dag open is en alleen in het weekend stilligt. Elke dag wordt weergeven met een dag-candle, maar sommige platforms werken met meer candles per week. Daardoor kunnen je indicatoren anders werken dan je denkt.

 

Op zondagavond om 23.00 uur gaat Forex open en op vrijdagavond om 23.00 uur sluiten de valutamarkten om weekend te vieren. Gedurende de handelsweek sluit Forex hier om 23.00 uur en begint Sydney aan een nieuwe dag. Tussentijds openen en sluiten de markten in Tokyo en New York (zie stroomschema).

Vijf handelsdagen op de daggrafiek zouden vijf dag-candles moeten weergeven: waar heb je anders dag-candles voor? Toch laten veel platforms 6 candles per week zien. Niet omdat er een dag extra wordt gehandeld, maar omdat sommige brokers de candles niet om 23.00 uur laten overspringen, maar om bijvoorbeeld 1.00 uur of 6.00 uur. (Wie weet waarom dit gebeurt is van harte uitgenodigd om onder dit blog opheldering te geven.)

 

Soms duurt een dag-candle maar 7 uur, soms wel 17.

 

Zodra hier op zondagavond de markten openen en de traders ‘down under’ zich met een kop koffie voor hun schermen nestelen, opent de eerste dag-candle van de week. Als jouw broker pas om 6.00 uur overspringt naar de volgende, duurt je eerste dag-candle dus geen 24 maar 7 uur. Dan volgen 4 candles die wel 24 uur duren, gevolgd door de 17-urige vrijdag-candle die om 23 uur het weekend inluidt.

 

Overlap belangrijkste forex markten, London Time (GMT)

Forex openingstijden

 

Reken zo nodig even na wat de juiste instelling moet zijn, zodat je niet gefopt wordt door die extra candle.

 

Als jouw broker niet op elke handelsdag om 23 uur Nederlandse tijd overspringt naar de volgende dag-candle, zit je dus met 6 candles per week, waarvan de eerste en laatste ook nog eens uit een afwijkend aantal uren bestaan. Je zult begrijpen dat dit invloed heeft op je indicatoren.

Als je bijvoorbeeld een moving average (MA) van een kwartaal wilt weergeven, zou je normaal gesproken een MA-65 kiezen (13 weken x 5 dagen). Maar als jouw broker met 6 candles per week werkt, laat de MA-65 een gemiddelde zien van 10,8 weken, en geen 13! Er wordt dus een extra data-punt meeberekend en dat vertekent de zaak. Om bij 6 candles per week het juiste kwartaalgemiddelde weer te geven zou je dan dus een MA 78 (13 x 6) moeten gebruiken.

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de MA maar voor elke indicator. Houd hier dus rekening mee en reken zo nodig even na wat de juiste instelling moet zijn zodat je niet gefopt wordt door die extra candle in de week.

 

DKVHT promo