Traders en beleggers maken regelmatig fouten. Op zich is dat niet erg, want zoals Albert Einstein ooit zei “Wie nooit een fout maakt, heeft nooit iets nieuws geprobeerd.” Helaas zie je particulieren op financiele markten vaak dezelfde fouten maken. En dat is zonde. Want fouten bieden kansen om jezelf te verbeteren. Als je die aangrijpt, ga je ‘vanzelf’ minder fouten maken.

 

Als je er wat dieper over nadenkt is het een vreemde situatie. Je handelt op financiële markten en wilt dat zo winstgevend mogelijk doen. Al doende maak je fouten. Die doen vaak pijn, want er staat vaak nogal wat op het spel. Je zou dus verwachten dat je niet steeds dezelfde fouten blijft maken. Door de waanzin van de dag lijken we echter eerdere fouten te vergeten, of te negeren. Soms worden we zelfs (ten onrechte) beloond voor fout gedrag. Maar om succesvol te zijn, en te blijven, is het cruciaal dat je leert van je fouten. Dat betekent dat je ander gedrag laat zien.

 

We weten het wel, maar handelen er niet naar.

 

Door ervaring wijs geworden, deden veel grote beleggers en traders waardevolle uitspraken die overal te vinden zijn. Dat je je verliezen moet beperken en je winsten moet laten uitlopen bijvoorbeeld. We weten het wel maar handelen er niet naar.

Want wie deed het niet: kleine winstjes pakken en verliezen laten doorlopen. In de hoop dat het wel weer jouw kant opkomt. En toen het misging en je misschien wel onverantwoord veel geld kwijt was, nam je je voor die fout nooit meer te maken. Maar toen je opnieuw in eenzelfde situatie verkeerde, deed je het weer. Omdat je jezelf voorhield dat de omstandigheden toch anders waren? Of als goedmakertje voor de vorige trade, waarmee je zo de mist inging?

 

In ons vorige leven als beleggers in aandelen en opties hebben wij veel fouten gemaakt. Ook wij lieten ons meeslepen door de waan van de dag. Reageerden op analisten of anderen die betaald worden om het te weten (en te voorspellen). We verkochten te vroeg: uit ongeduld, of uit angst. En we bleven te lang zitten: uit hebzucht, of uit waak op vorige posities die helemaal fout gingen. En wie week er nooit af van zijn/haar strategie? Omdat je een buitenkans zag, je rook hem zelfs. Ja, onze zintuigen krijgen onvermoede krachten als we de werkelijkheid naar onze hand willen zetten. Ineens maakt de onderbuik de dienst uit.

 

“Je bent niet de fouten die je maakt, je bent wat je ervan leert.”

 

 

Fouten erkennen en ze rechtzetten, zijn twee dingen; daartussen ligt een wereld te winnen. Veel mensen denken dat ze er zijn als ze een fout erkennen. Maar dat is een denkfout die vaak voortkomt uit de grote moeite die veel mensen hebben om fouten toe te geven. Zeker als het de eerste keer niet is. Ze voelen zich zwak en schamen zich. Ze zoeken hun toevlucht in goedpraten, steun zoeken bij anderen, zwijgen, vergeten … Er zijn vele manieren om de pijn van een fout te verzachten. Maar realiseer je wel dat zacht behandelde wonden gaan stinken en dat kleine foutjes de onbehandeld blijven grote fouten worden. Dus: ‘kill the monster when it’s small’.

 

Het begint dus met het erkennen van een fout. Maar dan begint het echte werk pas: ander gedrag laten zien.Wat helpt om eerdere fouten te voorkomen, is er een deugd van maken.

Maak je een fout uit ongeduld, oefen dan geduld. Handel je fout door hebzucht, stel daar dan tevredenheid tegenover. Wees tevreden met de winsten die je wél maakt en geen verlies boekt (dat kunnen heel veel traders en beleggers niet zeggen).

Door een andere houding, kan je hardnekkige fouten wegwerken. De volgende stap is dat je je anders gaat gedragen. Dat nieuwe gedrag moet je vervolgens wel goed onderhouden, want oude gewoonten kunnen ook weer de kop opsteken.

 

Zo kan je beter worden van je fouten:

 

– Eerken je fout en spreek met je jezelf af hoe je de fout gaat aanpakken.

– Probeer inzicht te krijgen in de fouten die je vaker maakt en onderzoek de oorzaken.

– Koppel de erkenning van fouten aan zelfinzicht (wat zegt het over mij dat ik deze fout steeds maak?)

– Beloon jezelf je als eerder gemaakte fouten niet meer maakt.

 

Als je bepaald fouten vaker maakt, hoeft er niets verloren te zijn. Maar dan moet je jezelf wel aanpakken. Stap over je gevoelens van schaamte en schuld heen en ga aan de slag. Misschien dat deze uitspraak van mega-foutenmaker en auteur Jordan Belfort (The Wolf of Wallstreet) je daarbij helpt: “Je bent niet de fouten die je maakt, je bent wat je ervan leert.”

 

DKVHT promo