De meeste particuliere traders handelen naast hun dagelijkse werkzaamheden. Slechts weinigen kunnen hun baan opgeven en ervan leven. De vraag is wat de pro onderscheidt van de amateur? En waarom relatief weinig amateurs pro’ s worden.

 

Stel, je geeft een professionele trader en een amateur eenzelfde strategie en je laat ze daar enige tijd mee traden. Tien tegen een dat de pro met winst uit de tradingroom stapt, terwijl de worstelende amateur hoofdschuddend zijn verliezen probeert te verklaren.

Aan de strategie kan het niet liggen, dus moet het de trader zijn.  Inderdaad: door hun verschillende mindset gaan ze verschillend met hun geld om. Dat maakt het verschil tussen winst en verlies.

 

De pro realiseert zich voortdurend dat elke trade een verliezer kan worden. De worstelaar kijkt voornamelijk naar de winst.

 

De worstelaar richt zich volledig op zijn toekomstige winsten. Als hij een entry doet, kijkt hij vooral naar wat hij kan winnen, terwijl de pro zich vooral afvraagt wat hij kan verliezen. Hij is de money-manager. Hij weet dat elke trade een verliezer kan worden en zal daarom zijn geld extra goed bewaken. Als een geroutineerd casinobezoeker gooit de worstelaar zijn geld maar al te graag op tafel om die felbegeerde winst te kunnen pakken. En als die uitblijft, kan hij rare dingen gaan doen. Wraak nemen op de verliezende trade door nog meer geld in de pot te stoppen bijvoorbeeld. Ook nu weer zonder zich af te vragen wat hij te verliezen heeft.

Nu amateurs maken natuurlijk ook winsten. In hun euforie en vanuit het diepe besef dat ze het bij het rechte eind hebben, worden ze dan vaak overmoedig. Ze doen het kunstje nog een keer, maar dan wat groter. Ook nu storten ze hun het geld met bakken in de nieuwe trades om daarmee ‘wel effe’ nieuw geld te maken. Totdat het fout gaat (en dat gaat het).

 

Goed traden is vooral het managen van je geld.

 

Door je te richten op het verlies dat je mogelijk met een trade kunnen maken, word je voorzichtiger, meer doordacht en ga je consequenter te werk. Pro’s zullen dan ook niet gauw emotie toelaten. En dat hoeft ook niet, want ze zijn op het ergste voorbereid. Vanuit dat besef managen ze hun geld. Ze nemen geen onverantwoorde risico’s en doen wat ze moeten doen. Door dat consequent en langdurig vol te houden, zijn ze zo ver gekomen.

Goed traden is vooral het managen van je geld, door het consequent volgens een heldere strategie te besteden. Als je dat niet doet en alleen maar van winst uitgaat, ben je eigenlijk aan het gokken. En daar wordt alleen de broker beter van.

Stel daarom eens deze vraag aan jezelf: Ben ik een gelukzoeker of een echte trader, die uiteindelijk zijn geluk vindt door goed te traden.

 

DKVHT promo