Dat angst een hele slechte raadgever is, weten de meeste beleggers en traders wel. Maar tussen weten en doen, ligt een wereld te winnen. Want hoeveel particulieren laten zich niet leiden (en lijden) door angst?! Je zou ze niet graag de kost geven. Gelukkig valt angst te bezweren. Als je deze en andere emoties overboord zet, zwaait er een wereld voor je open: die van vrijheid en succes.

 

De beroemde superbelegger Benjamin Graham concludeerde het al in 1930: “De belegger zijn grootste probleem –en zelfs zijn grootste vijand- is waarschijnlijk de belegger zelf.”

Ook uit een andere uitspraak blijkt dat Graham heel goed wist waarop de meeste particulieren onderuit gaan: “Individuen die hun emoties niet kunnen beheersen, zijn niet in staat om van hun investeerproces te profiteren.”

Gouden inzichten die al ruim 80 jaar voor het grijpen liggen, maar aan de meeste beleggers en traders niet besteed zijn.

 

Voor de emissie werd het ‘verdienmodel’ van Facebook al sterk in twijfel getrokken.

 

Angst kent verschillende verschijningsvormen. Neem nu het aandeel Facebook, dat sinds de introductie de helft van zijn beurswaarde kwijt is. Voor de emissie werd het ‘verdienmodel’ van Facebook al sterk in twijfel getrokken. Toch stonden massa’s beleggers te trappelen om het aandeel in bezit te krijgen: bang om de boot te missen.

Als het goed gaat op de beurzen, steekt een andere angst de kop op.

Na de uitspraken van ECB-baas Draghi over het onbeperkt opkopen van staatobligaties, liggen de beurzen er in de eerste week van september rooskleurig bij. Na een rally die bij Bernanke begon, bereikte de S&P500 zelfs het hoogste punt sinds januari 2008. Ook de AEX piekte vrolijk mee.

Iedereen happy dus? Welnee, want nu komt een andere angst-factor om de hoek kijken: ‘hoogtevrees’. Beursrallys veroorzaken de angst dat ‘het hoogste punt’ is bereikt. En die angst leidt dan weer tot winstnemingen waardoor de vrees van de belegger (die met angst en beven is blijven zitten) wordt bewaarheid. De cirkel is rond.

 

Richt je op het proces, niet op het resultaat.

 

Een begin van de oplossing voor het angstprobleem is je op het proces richten, en niet op het resultaat.

Welk proces dat is, maakt niet uit. Zolang het maar consequent en herhaalbaar is. ‘s Werelds grootste aandelenbelegger, Warren Buffet bestudeert bedrijven en neemt op basis van die studie een beslissing. Na aankoop houdt hij het aandeel zo lang mogelijk vast. Deze buy and hold-strategie past hij al zijn hele beleggersleven consequent toe.

Anderen baseren zich op technische analyse, reageren op nieuws of laten statistieken het werk doen …

Zolang het proces herhaalbaar is en je consequent blijft, kan je kiezen wat je wil.

 

Toen wij onze emoties eronder hadden, zag de wereld er ineens heel anders uit.

 

Als mechanische traders richten wij ons altijd op het proces en doen we steeds hetzelfde, zonder daarvan af te wijken. Wij zijn nooit bang om de boot te missen en kennen geen hoogtevrees. Nu goud en zilver maar doorstijgen, genieten we gewoon van onze long-posities. Dat een mogelijke derde ronde van monetaire verruiming in de VS wellicht de oorzaak is, nemen we voor kennisgeving aan. Wij hebben onze emoties gemasterd en laten ons systeem (het proces) het werk doen. Dat vereiste een flinke investering in onszelf die niet van de ene op de andere dag resultaat opleverde. Maar dat accepteerden we. En toen we onze emoties eronder hadden, zag onze wereld er ineens heel anders uit. Na jaren van verlies, maken we nu consistente winsten.

 

Master je emoties en reken af met je grootste vijand.

 

Over angst en andere ‘duivels’ die het in de waan(zin) van de dag te vaak winnen,
gaat ons boek De kunst van het traden. Daarin vertellen wij precies hoe je kunt afrekenen met je grootste vijand: jezelf.

 

DKVHT promo